Događanja koja slijede

O nama

BK, logotip MINIJATURASmotra folklora Brodsko kolo, je najstarija smotra folklora u Hrvatskoj, a  održava se više od 50. godina u gradu Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji. Od poludnevnog općinskog folklornog događanja, do devedesetih godina, dolazimo do jedne vrlo značajne manifestacije koja se sastoji od desetak različitih priredbi koje se održavaju tijekom cijele godine u gradu Slavonskom Brodu i na izmještenim lokalitetima u Drežniku, Sikirevcima i fab_logotip2Donjim Andrijevcima i Srednjem Lipovcu.
U ovim programima sudjeluje više od 5.000 sudionika, a oni dolaze iz svih krajeva Hrvatske, i iz inozemstva. Do najznačajnijeg proširenja programa i naročito postizanja potrebne i tražene kvalitete dolazi upravo preuzimanjem organizacijskih poslova od strane Folklornog ansambla Broda (1991.godine). OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ova jedinstvena aktivnost brodskih folkloraša traje dvadesetak godina i svake godine se usavršava što se očituje sve boljim programima i najvišim ocjenama najeminentnijih folklornih stručnjaka u Hrvatskoj. Ministarstvo kulture je također prepoznalo organizatorska zalaganja i sposobnosti Folklornog ansambla Broda, kao i kvalitetu i značenje Brodskog kola, te to i značajno financijski pomažu.

Sami organizacijski poslovi su podijeljeni u dva odbora  i to: Programski i organizacijski odbor. Članovi Programskog odbora su stručne osobe (etnolozi, etno-muzikolozi, koreolozi …) i osnovni zadatak im je da se brinu o programima i kvaliteti istih.

Članove Organizacijskog odbora čine članovi Upravnog odbora Folklornog ansambla Broda pojačani sa predstavnicima medija i suorganizatora – Turističkih zajednica Grada croatia_slavonia_slavonski_brod_events_the_wheel_dance_of_brod_003Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije. Svatko od članova ima određene zadatke i brine se za izvršavanje istih već dugi niz godina (prostori za izvođenje programa, prihvat i
organiziranje smještaja za sudionike u programu, suradnja sa članovima programskog odbora kroz pomoć za vrijeme održavanja programa u smislu raznih tehničkih usluga ozvučenja, rasvjeta, priprema pojedinih izvođača…, organiziranje prehrane i okrijepe za sudionike i goste……).

Organizatoru, Folklornom ansamblu Broda je posao u mnogome olakšan uključenjem Turističkih zajednica Grada Slavonskog Broda i BPŽ u svojstvu suradnika u organiziranju, suorganizatora. Naročito je pomoć značajna u dijelu promotivnih i promidžbenih aktivnosti za koje je na jedan način i zadužena TZ Grada Slavonskog Broda. Naime, tijekom godine se u redovnim programskim aktivnostima TZ planiraju promocijeBogatstvo zlatoveza na jednom Brodskom kolu
turističkih sadržaja i potencijala grada Slavonskog Broda u različitim krajevima Hrvatske i u inozemstvu, a Brodsko kolo je također jedan od promoviranih sadržaja. Fizički dio samog promoviranja izvedu članovi Folklornog ansambla Broda koji ukratko predstave pojedine programe Brodskoga kola naravno obučeni u narodne nošnje Brodskog posavlja. Turistička zajednica se također vrlo dobro uključuje kod uspostavljanja kontakata sa pojedinim područjima u Hrvatskoj preko Turističkih zajednica iz sustava, koje djeluju na tim područjima. Na taj način se dogovaraju različite razmjene sudionika u programima, a kako obično uz njih dolaze njihovi pratitelji i prijatelji, ostvaruje se i određeni turistički promet u našem gradu. Putem Turističke zajednice su izrađene i izdane i prve brošure programa smotre folklora Brodsko kolo, a isto tako i prvi video zapisi. Jedno i drugo je opet korišteno za prije spomenute promocije i predstavljanja.

Programi ove značajne manifestacije se održavaju tijekom cijele godine, no svakako je najzanimljiviji njihov središnji dio koji se uvijek održava u prvoj polovini lipnja.

 Organizator

fab_logotip2

Korisne stranice

BPŽ aaa


tz bpž aaa


Grb Slavonskog Broda aaa


logo sb


htz-logo 2